I'm Back!

I Toulon träffade jag min värdfamiljs släkt. Jag ar käkat tre ton chocklad och i stort sett inte mycket annat.

Min värdfailj har en släkt som är lika rolig som de själva. Vi har firat jul tillsammans. Vi har ätit, tagit en tur i bergen och bara allmänt flummat jul. Jag hade med mig mitt pepparkakshusoch jag pàstod att man màste slà sönder innan man äter det. Han som höll i festen fick äran att utföra slaget och han verkade ärligt lycklig över att fà göra det. När alla gick fràn partyt igàr natt, tackade han mig speciellt för att ha fàtt förstöra huset. Inte alla svenskar som har det som tradition att slà sönder pepparkakshuset men, men... Det var roligt.

Idag àkte jag hemàt med tàget. Mitt första tàg var inställt vilket gjorde att jag fick lägga om rutten. Det andra tàget blev en timme försenat vilket dà ledde till att jag missade det tredje och var tvungen att vänta pà det fjärde en och en halv timme senare... Det làter sà illa om man bara berättar den här halvan men egentligen sà kom jag fram endast en kvart senare än beräknat dà jag av ren tur fick àka TGV (snabbtàg) den längsta biten och därför tjänade in nàgra timmar. De förstod nog inte hela grejen dà jag fick mat som kompensation för förseningarna :)

Nu är jag sömnig och vill gà och lira. Man bli sà mycket piggare av det. Var jäkligt sugen att lira pà lillkusinens altsax men det blev inte sà /: Familjen är ju fem sà därför fanns det inte plats för mig i bilen och de är inte här ännu sà jag kan föra grymt mycket oväsen om jag vill. Ska nog ställa mig och bara tjuta lite... Det är sà roligt :)


Hjulen rullar snart in :)

Projektet pepparkakshus ligger tyvärr nere pà grund av materialbrist för tillfället.


Det var lite mer än en vecka sedan som jag pratade om svenska jultraditioner med min familj varvid jag bestämde mig för att konstruera oss ett härligt svenskt litet pepparkakshus. Idéen utvecklades dock snart till ett projektet i den större skalan. Här följer en rapport pà vad som hänt hitintills.

I lördags, för alltsà mer än en vecka sedan drog jag fram stora listan pà ingredisernser. Bikarbonat och ingerfära? Kan man äta det? Jag hade tvà timmars hàltimme i fredags förmiddag varvid jag tänkte göra degen för att ha eftermiddagen fri och sedan kavla ut och grädda grejset en annan dag. Jag kommer in i köket och letar efter ingredisenserna. Jag hittar kanelen och ingefäran men märker snart att den är hel. Alltsà inte malen. Suck! Har du provat att mala kanel nàgongàng? Köp färdigmalen. Det tar mycket längre tid än vad du tror. Jag sätter iallafall igàng och maler bàde kanelstängerna och ingerfäran och lagom svettig märker jag att det börjar bli dags att dra sig tillbaka till skolan. Senare när jullovet har börjat kommer jag tillbaka, med nya fina ingredienser i ryggsäcken. Jag har dà allt förutom sirapen för den fanns inte att fà tag i. Med socker i och smör i bunker drar jag igàng en sirapslösning men tyvärr liknande den mest vatten. Jag ställer den heta kastrullen i fönstret och för första gàngen önskade jag att det vore kallare här i Frankrike. Jag önskade till och med snö att ställa kastrullen i. Men eftersom vi inte har nàgra präktiga minusgrader här tar det sin tid att kyla en het kastrull med sirap...... bla bla. Framàt midnatt är degen färdig. Nu hade jag ett val att göra. Antingen grädda nu eller sen. Jag valde nu. Alltsà, sätter jag igàng och kavlar ut mina nya fina bruna väggar. De läggs in i ugnen varvid jag märker att bikarbonaten hade en väldigt uppblàsande effekt pà degen när den kom i ugnen. När jag gàr och lägger mig klockan tre har jag gjort alla väggar. Välisolerade, väldigt verklighetstrogna är dom.

Igàr var jag pà fest ända tills idag. Jag har en klasskamrat som har en vän som fyllde arton. Hon hade hyrt en lokal làngt ute i vischan tillsammans med en annan tjej som ocksà fyllde vuxen. Vi dansar och gör sànt som kan tänkas göras pà en fest. I Frankrike ingàr även mariuana-rökning i bàde flaskform med vatten och bubbelbubbel och vanlig cigarrettform bland sàdant som kan tänkas göra pà en normal fest. En kille är visst nàn sorts dealer av shit och säkert av andra saker ocksà om man fràgar snällt. Om nàgon i sagt mig i sverige att de rökte nàgot starkare än tobak skulle jag blivit väldigt fövànad och troligtvis fràgat personen om det inte vore bättre att sluta vara drogmissbrukare. Mariuana skulle jag tro är ungefär lika vanligt som vanlig tobak i Sverige. Dagens sanning följer och övslöjar att jag estimerar att ungefär hälften av mina klasskarater röker mariunana när de är pà fest.  Ungefär tio personer drar nog en shit minst en gàng i veckan. Av mig fick födelsedagsbarnet en otroligt snygg staty av en modern konsnär som avbilde rättvisans gudinna och hennes tre bästa vänner hade slagit ihop sig pà en arabisk pipa. Hälften sover ovanpà varandra och resten pà annan valfri möbel eller golvplanka. Jag lade mig pà ett bord. Klockan 8 àker jag hem till min värdfamilj och fortsätter konstruktionen av mitt pepparkashus.

Det var nu dags att limma ihop bitarna. Tvà liter kristyr senare var det slut pà florsocker bàde i vàrat hus och i affären. Min far kom alldeles precis tillbaka efter att ha skjutsat hem Adelines vän som sovit över här inatt. Att han hade med sig mera florsocker gjorde mig väldigt glad. Efter käket som vi ska käka snart ska jag dra pà smarties, klistra fast balkongräcket och dekorera fint med snö.


God Jul
//Jonn


Salut, je suis Suédois

Jag har drömt om Sverige flera gànger denna veckan. De underligaste men framförallt starkaste drömmen var nog när jag var i Sandviken och spelade i en saxofonoensemble. Jag var ny och hängde inte med i noterna (fastän jag hade varit i Frankrike och läst noter i ett helt àr). Sà jag fick inte spela i över huvud taget. Jag satte mig pà scenkanten och var bàde arg för att jag inte fick lira och glad ändà för jag visste att till nästa gàng skulle jag hinna öva pà noterna. Bertil Fält var där och lirade ocksà. Han spelade skumt nog boppar pà en sopransax. Jag började fundera pà hur han gjorde och blev genast sà upptagen av musiken att jag slutade vara sur. Han hade en konstig mackapär över klockstycket och ljudet fràn saxen kom inte därifràn utan fràn en väldigt underlig, avlàng, rund och sne högtalare bredvid mig. Bertils ton lät väldigt konstig men jag tänkte samtigt att det är nog bara Fält som kan spela boppar pà en sopran. Efter intensivt grubblande kom jag fram till att han gjorde nàgot underligt med munnen samtidigt som mackapären som täckte klockstycket hjälpte till att sänka tonen nàgra oktaver.

Denna veckan, i den verkliga världen har varit förhàllandevis händelselös pà storslagna händelser. Lirade med bandet Payzzaj vilket kan vara värt att nämna. Mina tvà vänner tubaisten och flöjtisten som först tog med mig till bandet har slutat. Det var ju en himla tur att jag lärde känna dem innan de la ner... Jag fortsätter att snacka runt med diverse folk och lirar när jag har tid, vilket är relativt ofta numera. Jag kan ju förstàs alltid skaffa mig mera tid för att lira men faktum är att jag övar mycket mera än i Sverige nu, vilket faktiskt märks och det gör mig väldigt glad. Framförallt har jag inte allt för feta problem att luren att làta ok även i basen även när jag är nyuppvärmd vilket pà min lur vanligtvis brukar vara ett riktig stordàd mest hela tiden. Det blir som en god cirkel. Jag övar, blir glad och inspirerad för att jag blir bättre och övar ännu mera:) Fà gärna höga förväntningar pà mig för det har jag. Mitt màl som jag satt för mig själv är att jag slà min lärare i notläsning. Ett ganska dött lopp dà han är den kungligaste notläsaren jag sett men det ska bli intressant att se hur làngt pà den vägen jag kan komma. Det finns däremot en väldigt liten och väldigt mycket mera kaxig lillskit pà konservatoriumet som jag utan tvekan ska piska hàrt i rumpan innan jag àker hem. Han är liten, bàde till växten och àldern men det hindrar ju egentligen inte att han läser som en riktig gammal gädda. Lägg fram en not vilken som helst och han sväljer hela skiten i andra tuggan. "Jag är stor, jag ska visa dig var ska skàpet ska stà!" tänker jag dà. Sen fnissar han när jag ramlar i nothissen med fjorton fartränder pà för sjuttonde gàngen. Han ska fà se. Framàt mars, ska jag börja läsa som han, i maj ska jag slà honom och i juni ser han inte längre ens röken av mina fartränder när jag sätter igàng mina räkor.

När jag vaknade upp pà morgonen kom jag fram till att drömmen var en blandning av Sverige och Frankrike. Saxofonensembeln spelar jag i här frankrike men vi lirar inte boppar och speciellt inte pà sopransaxofon. Bertil Fält är svensk har sàledes ingen saxofonemsemble i Frankrike men han har dock ett BigBand som man kan fà lira i om man spelar bra. Att saxofonensemblen ocksà var GUBB blir ju ganska klart när jag hade en känsla av att ocksà Hanson, the trompetist var där och lirade. Sàledes màste han ha lirat saxofon vilket verkar skumt dà han, sà vitt jag vet, inte kan lira sax. Helt klart var att drömmen var ett tecken. Om Hanson borde lära sig saxofon är jag inte säker pà men klart är att jag gillar mina svenska vänner och att de saknas mig. De är sà väldigt goa

Du, som läser detta är säkert en av mina vänner. Jag gillar din stil.

//Jonn

Tack

Vad har kunnats göra har gjorts men det stora maskineriet har vunnit ännu en strid.

I màndags var skolan alldeles ren pà stolar och bord. För säkerhetsskull hade de tagit bort alla stolar och bord fràn uppehàllsrummen ocksà. Rektorn stod i entrén och bestämde med ögonmàttet vem som fick gà in och vem som sàg ut som en möjlig upprovsmakare. Kriget om lagen är dock inte över. Manifestationerna mot lagen fortsätter ännu om än, dock endast de största revolutionärerna är där numera. Resten studerar för att komma in pà utbildningar som de ändà inte kommer ha ràd att betala för.


Denna vecka har varit lugn som en nordisk filbunke.
I màndags spelade jag i L'orchestre d'Harmonie. Jag var koncentrerad. Väldigt koncentrerad men kan definitivt uppnà bättre resultat pà ljudet än vad jag gjorde senast.
I tisdags berättade min lärare att vi kommer att fà en ny repetoir saxofonensembeln inför vàrterminen vilket gjorde mig glad. Sen berättade han att spela funk, och jazz vilket faktiskt gjorde mig nàgot besviken dà jag hade sett fram emot att fà spela mera klassiska räkor. Lektionerna kommer även i fortsättningen att vara klassiska vilket är bra dà jag i vilket fall màste spela med klassiskt ljud. Vilket alltsà betyder klassiskt munstycke och en blàsteknik som kan liknas vid fisning även när jag spelar "funk" i med ensembeln.
I onsdags sprang jag väldigt làngt. Jag hamnade vid en motorväg bredvid en militärförläggning. Inget övrigt att berätta förutom att en dam kom upp till mig och berättade att det regnar. "Ja, det regnar"
I torsdags gjorde jag samma sak förutom att jag inte sprang och spelade med andra och inte övade ensam.
Idag har jag badat i en fransk bassäng med badkalsongerna som jag köpte i torsdags. Jag har köpt nya badshorts därför att det är förbjudet att ha normala, inte tajta badkalsonger när man badar i badhus. Hot ice heter märket som jag köpte. Som den viking jag är tänkte jag att det passar mig bra och endast därför köpte jag dem.

Övrig tid som legat mellan diverse aktiviteter och lektioner har jag flytit runt och diskuterat allt fràn politik till livmodercancer till ögonfärg. Denna veckan har jag insett att jag börjar bli màttligt populär som "svensken". Inte konstigt när man kommer fràn ett land som vàrat.
En fransk man om han av nàgon underlig anledning som förslagsvis mig kommer att tänka pà Sverige sà kommer han automatiskt ofelbart att tänka pà svenska tjejer. Svenska tjejer är blonda, de har blàa ögon, de är vackra och han vàgar säga det sà är de jättebra i sängen. När han har lugnat sig lite kommer han att tänka pà IKEA, ABBA sedan VOLVO i given ordning. Tjejerna tänker ungefär likadant med skillnaden att de mer ser upp till svenska tjejer som bra ideal och dessutom gärna vill fà bekräftat detta om svenska tjejers stora självständighet och relativt stora jämställdhet.
Sverige, mina vänner är helt enkelt ett märke för kvalitét.
Tack alla ni svenska därhemma för att ni är sà bra. Ni gör livet sà mycket enklare här i Frankrike.

Tack
//Jonn

Ps. Jag var inne pà en mack av en anledning som är mycket förekommande i mitt liv. Hunger. Jag tänkte köpa mig en macka och gissa vad jag hittar om inte en "Sandwich suèdois". Pà ett bord stàr det chokladtomtar som visserligen snarare är en symbol för en kapitalistisk jul men ändock för alltid kommer att betyda äkta svensk julsämmning. Gissa om jag köpte dem. JAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!! Det gjorde jag.

Tack

Haha... Som sagt. Musiken. Musiken mina vänner

Igàr jazzade jag och en kille pà skolan i samlingsalen.
Idag hittade min värdsyrra mig pà YOUtube. Jag hoppas verkligen att Madame Callonie INTE fàr nys om att jag ligger ute pà Webben. Dà är jag illa ute...

Ja döm själva. Jag vet vad jag tycker om ett och annat som jag gjorde. Jag ska nog ta och köpa mig nàn sorts inspelningsmaskin för musik . Det är ju hur nyttigt som helst att höra sig själv spela. Det var roligt och jag är taggad att öva mera, publiken var taggad när de lyssnade. Det är gött att leva. Musiken lyfter människan, musiken gör oss starka. Musiken äger allt och alla! MUSIK!!!

Om ni inte redan läst brevet fràn igàr sà kan det vara bra att göra det innan ni ser pà filmen
Kopiera adressen nedan endast om du Är redo att lyssna pà riktig, underlig, flumjazz:
http://www.youtube.com/watch?v=9J32hOsuYls&eurl=http://blocus-jeannedarc-07.skyrock.com/1.html

RSS 2.0